Wat is een condoom?

Wat is een condoom?

Regelmatig krijg ik mailtjes van jongeren die het volgende vragen: “Wat is een condoom?

Sommige mensen zullen zeggen dat het een domme vraag is, maar domme vragen bestaan niet. Alleen maar domme antwoorden!

Ik zal in dit artikel alles uitleggen over het condoom!

Wat is een condoom?

Een condoom is een dun, rekbaar hoesje, die je tijdens het vrijen om je penis draagt. Condooms bieden een uitstekende bescherming tegen zowel een zwangerschap als tegen het oplopen van SOA’s. Een condoom vangt je sperma op zodat je partner niet zwanger kan worden. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en gemakkelijk te verkrijgen.

Condooms voorkomen ook, door de penis te bedekken, het krijgen van SOA’s en als je een condoom draagt, kan contact met sperma en vaginale vloeistoffen worden voorkomen en het huid-op-huid contact dat seksueel overdraagbare infecties kan verspreiden, wordt hierdoor ook beperkt.

Helpen condooms tegen een SOA?

Ja. Elke keer dat je orale, anale of vaginale seks hebt en een condoom gebruikt, verklein je je kansen op het krijgen of verspreiden van seksueel overdraagbare infecties. Condooms beschermen jou en je partner tegen SOA’s door contact met lichaamsvloeistoffen (zoals sperma en vaginale vloeistoffen) die infecties kunnen vervoeren te voorkomen. En omdat condooms je penis helemaal bedekken, helpen ze je ook beschermen tegen bepaalde SOA’s zoals herpes en genitale wratten die worden verspreid via huid-op-huidcontact.

Extra tip: als je een condoom aan de zijkant insnijdt, kun je het openen en over de vulva plaatsen voor veiligere orale seks daar. Condooms zijn dus voor iedereen nuttig!

Condooms zijn de enige vormen van anticonceptie, die je ook helpen beschermen tegen SOA’s. Dus zelfs als je een andere vorm van anticonceptie gebruikt (zoals de pil), is het een goed idee om ook condooms te gebruiken om zo de verspreiding van seksueel overdraagbare infecties te kunnen voorkomen.

Hoe effectief zijn condooms tegen een zwangerschap?

Als je condooms, elke keer dat je seks hebt, perfect gebruikt, zijn ze 98% effectief in het voorkomen van een zwangerschap. Maar mensen zijn niet perfect, dus in het echte leven zijn condooms ongeveer 85% effectief – dat betekent dat ongeveer 15 op de 100 vrouwen, die condooms als hun enige anticonceptie methode gebruiken, elk jaar zwanger worden.

Hoe beter je bent in het correct gebruiken van condooms elke keer dat je seks hebt, hoe beter ze zullen werken. Maar er is zelfs als je ze altijd op de juiste manier gebruikt een kleine kans dat je zwanger raakt.

Hoe kan ik een condoom het beste gebruiken?

De beste manier om condooms zo goed mogelijk te laten werken, is om ze elke keer dat je vaginale, orale en anale seks hebt correct te gebruiken. Dat betekent dat je het de hele tijd, van het begin tot aan het eind, draagt. Zorg ervoor dat het condoom voordat er huid-op-huid of genitaal contact is, op de juiste manier om je penis wordt gerold.

Lees hier over hoe een condoom omdoen!

Het gebruik van condooms, samen met een andere vorm van anticonceptie (zoals de pil, een spiraaltje of een prik), is een geweldige manier om extra zwangerschapspreventie EN bescherming tegen SOA’s te krijgen. Het gebruik van de terugtrek-methode (“de penis op tijd terugtrekken”) terwijl je ook een condoom draagt, kan helpen om het sperma uit de vagina te houden en het risico op een zwangerschap te verkleinen.

Gebruik geen condoom in combinatie met een vrouwencondoom, of in combinatie met een tweede condoom (Jazeker, het komt écht voor!). Condooms zijn ontworpen om op zichzelf te worden gebruikt en een verdubbeling zal je niet persé extra bescherming bieden. Nog sterker: Door de extra wrijving is de kans heel groot dat ze gaan scheuren. Een correct gebruikt condoom is echt alle bescherming die je nodig hebt.

Wat zijn de voordelen van condooms?

Condooms zijn gemakkelijk te verkrijgen en gemakkelijk te gebruiken. Ze helpen zowel een zwangerschap als SOA’s te voorkomen. En condooms kunnen zelfs de seks nog beter maken – serieus.

Condooms zijn effectief tegen SOA’s

Condooms en vrouwencondooms zijn de enige methoden voor anticonceptie, die ook helpen om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder HIV, te voorkomen. Zelfs als je al een ander soort anticonceptie gebruikt om een zwangerschap te voorkomen, is het een goed idee om ook elke keer dat je seks hebt condooms of vrouwencondooms te gebruiken om jezelf zo te beschermen tegen SOA’s.

Condooms zijn goedkoop en handig

Condooms zijn super gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt ze in verschillende winkels, gezondheidscentra in de gemeenschap, gezondheidscentra van Ploming Parenthood en online kopen. Je hebt geen recept of ID nodig om ze te kunnen kopen en ze zijn goedkoop (of soms zelfs gratis). Condooms zijn een kleine, discrete en draagbare manier om grote bescherming tegen een zwangerschap en SOA’s te krijgen.

Condooms kunnen sexy zijn

Bescherming is belangrijk, maar plezier natuurlijk ook. Gelukkig bieden condooms beide!

Condooms, die de sensatie voor beide partners kunnen vergroten, zijn er in veel verschillende stijlen, vormen en texturen. En als je partner het condoom om je penis rolt, kan dit een sexy deel van het voorspel zijn, vooral als je ook wat glijmiddel toevoegt. Condooms kunnen de ejaculatie zelfs vertragen en daardoor duurt de seks gemiddeld langer.

Je kunt condooms tijdens orale, anale en vaginale seks gebruiken, dus ze beschermen je altijd tegen SOA’s. En dat is echt het meest sexy aan een condoom: met condooms kun je je concentreren op het hebben van plezier en kun je je richten op je partner zonder je zorgen te hoeven maken over een zwangerschap of het oplopen van een SOA’s. Veilig vrijen betekent betere seks omdat het de stress geheel wegneemt.

Condooms helpen andere manieren van anticonceptie nog beter te werken.

Het toevoegen van condooms aan hetgene wat je al voor geboortebeperking gebruikt, kan je extra bescherming tegen een zwangerschap geven. Geen enkele methode is 100% effectief, dus het toevoegen van condooms als back-up helpt je om een zwangerschap te voorkomen als je per ongeluk een fout maakt met je andere methode of als het onverhoopt toch faalt. Ook is het een goed idee om condooms te gebruiken om jezelf te beschermen tegen SOA’s.

Condooms kunnen extra bescherming bieden voor bijna alle andere anticonceptiemethoden, zoals de pil, een injectie, de ring, het spiraaltje en het implantaat. Gebruik het vrouwencondoom en het mannencondoom echter niet tegelijk en het is niet nodig om meer dan één condoom tegelijk te dragen.

Condooms hebben geen bijwerkingen.

De meeste mensen kunnen condooms zonder problemen gebruiken – er zijn geen bijwerkingen. Zelden zullen latex (rubberen) condooms irritatie veroorzaken bij mensen met latexallergieën of gevoeligheden. En soms kan het glijmiddel op bepaalde soorten condooms irriterend zijn.

Als je toch allergisch bent voor de latex, die voor dat condoom wordt gebruikt, kun je van merk wisselen of plastic condooms gebruiken. Condooms en vrouwencondooms, die zijn gemaakt van zachte kunststoffen zoals polyurethaan, polyisopreen en nitril, zijn latexvrij. Je kunt de latexvrije condooms op de meeste plaatsen waar ook de standaard condooms worden verkocht kopen.

Wat zijn de nadelen van condooms?

Om condooms goed te laten werken, moet je ze de hele tijd, elke keer dat je seks hebt, goed gebruiken en het gebruik kan even wennen zijn.

Je moet altijd een condoom gebruiken als je seks hebt.

Om condooms effectief te laten zijn, moet je elke keer dat je seks hebt, een nieuwe gebruiken. Dat betekent dat je een condoom, voordat er sprake is van huid-op-huid of genitaal contact, omrolt en dat je het omhoudt totdat je klaar bent met het hebben van seks. Als je alleen soms condooms gebruikt of pas halverwege seks, zullen ze niet zo goed werken. Als je condooms hebt en ervoor zorgt dat ze in de buurt hebt liggen, kun je er beter aan denken om ze ook echt te gebruiken.

Als je op zoek bent naar anticonceptie, die je 24 uur per dag met minimale inspanning bescherming tegen een zwangerschap biedt, bekijk dan het implantaat of het spiraaltje eens of beantwoord de volgende vragen om de methode te vinden die het beste bij je past. Maar onthoud dat condooms de enige manier zijn om jezelf en je partner tijdens seks te beschermen tegen SOA’s. Dus ongeacht welk type anticonceptie je ook gebruikt, condooms zijn altijd slim om te gebruiken.

Het gebruik van condooms kan even wennen zijn.

Je hebt misschien gehoord dat condooms een deel van het gevoel tijdens de seks wegnemen of dat het stoppen om een condoom te pakken en om te doen de stemming verpest. Het beschermen van je gezondheid is superbelangrijk. Het goede nieuws is dat er een paar manieren zijn om het gebruik van condooms leuk en sexy te maken.

Nog een laatste tip…

Oefening baart kunst. Hoe comfortabeler en zelfverzekerder je je condooms gebruikt, hoe gemakkelijker het is om het in het heetst van de strijd ook echt om te doen.

Er zijn heel veel verschillende soorten condooms, dus iedereen kan er een vinden die goed zit en goed voelt. Sommige condooms zijn eigenlijk zelfs ontworpen om de seks aangenamer te maken: texturen zoals studs en ribbels, kleuren, smaken en ultradunne materialen en zelfs speciale glijmiddelen kunnen allemaal bijdragen aan het plezier.

Het gebruik van een condoom als onderdeel van het voorspel kan sexy en opwindend zijn. Je kunt elkaar blijven kussen en elkaar stimuleren terwijl je het condoom uit de verpakking haalt en je partner kan het condoom omrollen en eventueel een glijmiddel toevoegen. Op die manier wordt het condoom onderdeel van de actie in plaats van dat het de actie zal stoppen.

Het beste deel aan het gebruik van condooms is dat je zo zeker weet dat je jezelf en je partner beschermt tegen een zwangerschap en/of SOA’s. En er is echt niets sexiers dan dat.